Jak zachować się przy stole?

Dobre maniery przy stole znacznie ułatwiają nasze życie towarzyskie, bo większość przyjęć odbywa się z udziałem jedzenia. Inaczej możemy jeść obiad w domu, a inaczej w eleganckiej restauracji, jednak lepiej kulturalnie zachowywać się w zaciszu domowym, niż kiepsko podczas oficjalnej okazji. Etykieta nie ma na celu „usztywniania” tylko dodawania pewności siebie, dlatego przygotowałam dla Was podstawowe zasady.

Zajmowanie miejsca

Gościom nie wypada siadać do stołu przed gospodarzami. Gospodarz daje znak i siada razem z gośćmi. Zawsze podchodzimy do krzesła z prawej strony, co znacznie ułatwia zajmowanie miejsc w przypadku dużej liczby gości.

Postawa

Siedzimy prosto i opieramy obie stopy o podłogę – nie krzyżujemy nóg, nie zakładamy nogi na nogę ani nie zaplatamy ich wokół krzesła. Dłonie kładziemy na stole na wysokości nadgarstka i wiem, że nie wszystkim się to spodoba, ale nigdy nie trzymamy łokci na stole, tylko blisko tułowia. Nie pochylamy się nad talerzem, a jeśli obawiamy się, że porcje będą spadać, nabierajmy mniejsze.

Sztućce

Nóż trzymamy w prawej dłoni, widelec w lewej (u osób leworęcznych odwrotnie), a palce nie powinny dotykać ostrza noża ani wybrzuszenia widelca. Łyżkę wkładamy zwężonym końcem do ust, a jedząc zupę, poruszamy nią od siebie. Raczej nie przechylamy talerza, jednak jeśli to konieczne, to również odchylamy go od siebie. Nie grzebiemy w potrawach żeby je ostudzić (a co gorsza nie dmuchamy!), tylko cierpliwie czekamy. Użyte sztućce nie dotykają więcej obrusu, a sam sposób ułożenia sztućców informuje o naszych zamiarach:

Zrzut ekranu 2020-04-11 o 22.14.16

Mieszając napój łyżeczką, nie uderzamy o brzegi filiżanki (poruszamy od godziny 12 do 6 tak jakby „pionowo”), wyjmujemy ją i odkładamy na talerzyk. Uwaga – nie oblizujemy łyżeczki po zamieszaniu. Jeśli w filiżance jest torebka herbaty, odkładamy ją na osobny talerzyk.

A co jeśli sztućców jest zbyt dużo i nie wiemy którego użyć? Nie wpadajmy w panikę. Jeżeli nie są podane wraz z potrawą, wybieramy te, które leżą najbardziej na zewnątrz i wraz z kolejnymi potrawami przesuwamy się do talerza.

Pałeczki są sztućcami używanymi w kuchni dalekowschodniej (chińskiej, tajskiej, wietnamskiej, koreańskiej). Do zup używa się łyżki, jednak jeśli chwyt pałeczek nadal sprawia Wam problem, spróbujcie użyć wskazówek poniżej:

  • Przytrzymaj górną pałeczkę palcem wskazującym, środkowym i kciukiem.
  • Umieścić drugą pałeczkę pomiędzy nasadą kciuka i dłonią.
  • Poruszaj tylko górną pałeczką wtedy, gdy chcesz złapać jedzenie.

Palcami jemy tylko jedzenie twarde, suche i niebrudzące np. chleb oraz kruche ciasteczka. Dopuszczalne jest jedzenie niektórych owoców i owoców morza. Nigdy nie wypluwamy ani nie wyjmujemy pestek czy kostek palcami. Używamy do tego widelca albo łyżki. Wyjątkiem są ości ryb, które wyjmujemy z ust palcami i odkładamy na brzeg talerza.

Do użycia wykałaczki, najlepiej wyjść z pomieszczenia.

Kieliszek do wina

Kieliszek chwytamy prawą ręką za nóżkę, mniej więcej w połowie wysokości lub przy stopie. Nigdy nie przechylamy kieliszka przesadnie do góry, a pijąc staramy się przykładać usta w to samo miejsce, że jak najmniej go zabrudzić

Serwetka

Materiałową serwetkę, która powinna być z lewej strony naszego nakrycia, kładziemy przed jedzeniem na udach (nigdy pod szyją). Jeśli jest duża, składamy ją na pół i używamy materiału od strony wewnętrznej. Nie trzemy, nie mażemy nią po buzi, tylko delikatnie przykładamy.

Odchodząc w trakcie posiłku, zostawiamy ją po lewej stronie nakrycia. Chwytamy za środek zgięcia i staramy się żeby poplamiona strona nie była widoczna. W bardzo eleganckich miejscach, kiedy odchodzimy na chwilę od stołu, serwetę zostawiamy na siedzeniu. W tym czasie powinna zostać wymieniona przez kelnera na nową ze względów higienicznych. Po zakończonym posiłku kładziemy niezłożoną po prawej stronie nakrycia.

Rozpoczynanie i kończenie jedzenia

Sygnał do rozpoczęcia jedzenia daje gospodyni, po tym jak wszyscy dostaną swój posiłek. Podobnie jest z alkoholem – gospodarz nalewa alkohol i inicjuje pierwszy toast. Przed skosztowaniem jedzenia, nigdy go nie doprawiamy, ponieważ będzie to sugerować wątpliwość w umiejętności kucharza.

Nie zostawiamy resztek na talerzu, bo „kto je ostatki ten jest piękny i gładki”. Żartuję oczywiście, jednak nie powinniśmy nakładać sobie porcji, których nie będziemy w stanie zjeść. Nałóżmy sobie tyle, żeby nie marnować jedzenia. Nie pytamy o dokładkę jeśli potrawy nie ma na stole, bo istnieje szansa, że potrawa się już skończyła.

Gospodarz

Tak jak gospodarz może zachęcać, ale nie powinien zmuszać do jedzenia, tak my nie powinniśmy odmawiać spróbowania tego, co zostało dla nas przygotowane. Zazwyczaj gotowanie jest pracochłonne i mimo grzecznego podziękowania, możemy komuś sprawić przykrość. Jeśli nie jemy pewnych potraw ze względów zdrowotnych lub ideologicznych powinniśmy o tym uprzedzić gospodarza.

Podczas jedzenia

Jemy powoli i nigdy nie mówimy z pełnymi ustami, choć mam nadzieję, że po przeczytaniu pierwszego posta „Czym jest savoir-vivre?” podstawy już wszyscy znają 🙂 Nie poprawiamy wyglądu publicznie, a na pewno nie przy stole. Jeśli wstajemy żeby „przypudrować nosek” lub zwyczajnie idziemy do toalety, nigdy, ale to nigdy nie obwieszczamy tego wszystkim obecnym. Zwyczajnie mówimy do osoby z którą rozmawiamy „Przepraszam, zaraz wracam”.

P1050317

A teraz najczęściej popełniane błędy przy stole (lista pochodzi z książki ze zdjęcia):

  • mówienie z pełnymi ustami,
  • palenie papierosów,
  • czyszczenie paznokci,
  • poprawianie makijażu,
  • wycieranie szminki w serwetkę z materiału,
  • wycieranie rąk w obrus,
  • żucie gumy,
  • korzystanie z telefonu komórkowego,
  • słuchanie muzyki w słuchawkach na uszach,
  • zbyt długie mówienie szeptem,
  • wkładanie zbyt dużych porcji jedzenia do ust,
  • wycieranie talerza chlebem,
  • pochylanie się na talerzem,
  • rozpoczynanie jedzenia, póki wszystkim przy stole nie podano dania (chyba, że do tego zachęcają),
  • doprawianie jedzenia przed jego spróbowaniem.

Jeśli nie jesteśmy do końca pewni jak należy jeść potrawę albo które części są jadalne, najlepiej po prostu zapytać. Jeśli sytuacja na to nie pozwala – można obserwować zachowanie innych. Pamiętajmy jednak, że wpadka to nie koniec świata, a kulturalna osoba nie zwróci nam uwagi w towarzystwie. Poza tym śmiech uratuje każdą sytuację.

Życzę Wam wielu udanych spotkań przy stole.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s